Villa Tervas, Kajaani

PIENI YHDEN SKISSIN TALO PIENEN KAUPUNGIN KESKUSTASSA

Kajaanilaispariskunta halusi eläkevuosiensa asunnoksi esteettömän omakotitalon kaupungin keskustasta. Tilaajilla oli taitoa ja halua osallistua itse rakentamiseen, vaikka he eivät rakentamisen ammattilaisia olekaan. Toiveissa oli aluksi yhteen tasoon rakennettava puutalo, jossa olisi puupintoja paljon sekä sisällä että ulkona. Sopiva tontti Kajaanin keskustasta löytyikin, mutta näyttävän kulmatontin asemakaava määräsi katon harjan korkealle, ja rakennusoikeuttakin oli reilusti enemmän kuin oli tarpeen. Rakennusoikeusongelmasta selvittiin sijoittamalla uudisrakennus tontin kulmaan ja jättämällä pohjoisosaan tilaa toiselle rakennukselle ja mahdolliselle tontin jakamiselle myöhemmin. Asemakaavan korkeusvaatimus antoi talolle kokoaan suuremman hahmon, ja ullakkotilaan rakennettiin avara tila vierasvaraksi. Kauniit portaat syntyivät talon isännän käsityöharrastusten tuloksena. Näille harrastuksille tehtiin tilaa erilliseen piharakennukseen autosuojan yhteyteen.

Talo asettui sijoilleen paikan ominaisuuksista lähtien. Pääsisäänkäynti on katujen kulmauksessa nivelenä, kapea, sisätilassa viistokattoinen oleskelusiipi reunustaa Kainuunkatua ja makuu- ja työhuoneen, saunan ja ullakkotilan sisältävä osa Vuorikatua. Pohjoissivulla pihapiirin sulkee kylmä piharakennus. Ajoliittymä on Kainuunkadun puolella, ja sieltä päin tulijan johdattelee sisäänkäynnille korkea katos, joka samalla suojaa olohuoneen isoa lasiseinää liialta auringolta. Pihapiiri avautuu länteen. Tontilla oli mahdollista säilyttää muutamia isoja mäntyjä.

Rakennus on puurunkoinen, ja puuta on käytetty sekä julkisivujen että sisätilojen verhouksissa karkeahöylättynä lautana ja ullakolla koivuvanerina. Takan ja takan julkisivussa näkyvän hormiseinän on rakennuttajan muurannut kierrätetyistä tiilistä. Kiinteät tammi-ikkunat, porrasaskelmat ja osa kalusteista ovat isännän tekemiä, ja niillä on omat kierrätystarinansa ja historiansa. Pihan luonnonkivipinnat ovat pääosin tontilta. Myös osa vesikalusteista on kierrätettyjä.

Kirsti Sivén, projektiarkkitehti: Ville Hautala
Työryhmä: Milja Nykänen, Annamari Vesamo, Kaisa Savolainen

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää