Tyynenmerenkatu, Helsinki

Tyynenmerenkadun varressa vastapäätä Lars Sonckin suunnittelemia satamamakasiineja sijaitsevat korttelit ovat kauas näkyvä ja merkittävä osa Jätkäsaaren uuden kaupunginosan julkisivua.

Tyynenmerenkadun puoli on jäsennelty suurpiirteisin ja rauhallisin vedoin vanhan satamamiljöön hengessä. Katutason liiketilojen sisäänkäynnit ovat kahden kerroksen korkuisen, jykevien tiilipilarien reunustaman arkadin alla. Toisessa kerroksessa arkadia rytmittävät värikkäät asuntojen parvekkeet. Arkadien olivat myös keino ”siirtää” ja painottaa rakennusoikeutta asunnoille.

Asemakaava edellytti kahden ylimmän kerroksen osalta poikkeavaa massoittelua ja vajaita kerroksia, mikä toteutettiin Tyynenmerenkadun puolella pienellä sisäänvedolla, julkisivumateriaalin vaihdolla ja kahden kerroksen korkuisilla, julkisivusta vähän ulos tulevilla parveketorneilla. Välikerrosten tiilijulkisivut saavat sisäänvedettyjen parvekkeiden avulla Tyynenmerenkadun avaraan katumaisemaan soveltuvan mittakaavan ja rytmin.

Pihan puolen julkisivut ovat asemakaavan mukaisesti vaaleampia. Korttelin neljässä eri yhtiössä on julkisivuteemoja varioitu erilaisin tiilin ja värein, joihin Hietasaarenkujan puoleiset aukiot eksoottisine nimineen ovat antaneet innoitusta (Suezinkatu ja Kap Hornin katu).

Korttelin yhtiöt ovat kaikki vuokrataloja, joista osassa on ara-rahoitusta. Kahdessa yhtiössä Hietasaarenkujan varressa on erityisasuntoja ja päiväkeskustiloja vammaisille. Pihat ja niiden alla olevat autohallit ovat kortteleittain yhteisiä.  Asuntojakautuma sisältää paljon melko pieniä asuntoja, joille sisäänvedetty, huonemainen kaupunkiparveke antaa lisätilan tuntua. Ylimmissä kerroksissa on myös kaksikerroksisia isoja asuntoja. Yhteiset talosaunat ja kerhotilat ovat ylimmissä kerroksissa kattoterassien äärellä.

Valmistunut: 2014
Sijainti: Jätkäsaari, Helsinki
Kuvat: Tuomas Uusheimo 4, 5
Työryhmä: Kirsti Sivén, Asko Takala, Markku Hietamaa, Tatu Pärssinen, Tuula Nurmi

[reference_accordion]

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää