Sorsavuorenkatu, Helsinki

1900-luvun lopulla Helsingissä ryhdyttiin määrätietoisesti muuttamaan keskeisiä satama- ja varastoalueita asuinkäyttöön. Herttoniemenranta on yksi ensimmäisistä, se on rakennettu vuosina 1932-1992 toimineen öljysataman paikalle, joitakin teollisuusalueen rakenteita on edelleen nähtävissä rannalla ja puistoissa, myös Sorsavuoren kalliolla.

Suunnittelimme As.Oy Sorsavuorenkatu 7:n hitas-kohteen alueen korkeimman kohdan, Sorsavuoren, länteen viettävälle kallioiselle pitkälle ja kapealle rakennuspaikalle. Kolme pistetaloa ja kaksi rivitaloa sovittiin tarkoin maastoon. Pienemmän rivitalon päätyyn tuli syvällä kallion alla olevan alueväestönsuojan ja paikoituslaitoksen sisäänkäynti hisseineen.

6-7 kerroksiset pistetalot ovat alakertoja lukuun ottamatta samanlaiset. Saunallisia asuntoja on 72, ja ne kiertyvät kulmaparvekkeiden ympärille. Katu- ja puistopuolen kolmioissa keittiön ja olohuoneen poikkeavat toisistaan. Sisäänvedetyssä ylimmässä kerroksessa ovat pienimmät ja suurimmat asunnot, joista kaksikerroksisella on korkea olohuone ja saunaosasto-kattoterassiyhdistelmä kahden parvekkeen lisäksi. Jokaisen pistetalon alakerta on yksilöllisesti maastoon sovitettu: reunimmaisissa rakennuksissa on kaksikerroksiset alapihan tasoon laskeutuvat asunnot. Yhteistilat ovat kadun puolella. Porrashuoneissa korkea päätyikkuna ja valokuilu.

Rinteeseen sovitettujen rivitaloasuntojen sisäänkäynti on puolitasosta, jonka päällä on yhden yläkerran makuuhuoneen parvi. Oleskelu- ja keittiötilat ovat alakerrassa, missä pihaa rajaa myös pieni varasto.

Rivitalojen julkisivut ovat paikalla muurattua punatiiltä, kun taas pistetalojen julkisivut ovat tiililaattaelementtejä. Pohjoissivuilla lasitiiliaukotettujen kentissä tiililaatat ovat nurinpäin, eli pohjapuoli ulos.

Marja Mikkolan kanssa suunniteltu piha liittyy saumattomasti kallioiseen puistoon.

 

Valmistunut: 1999
Sijainti: Herttoniemi, Helsinki
Valokuvat: Marc Goodwin/Archmospheres & Simo Rista 1970, Helsingin kaupunginmuseo (Finna)
Työryhmä: Kirsti Sivén, Asko Takala, Arto Liewendahl

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää