Sintti, Helsinki

Yhteisölliseen ryhmärakennuttamishankkeeseen Kalasatamassa on satsattu laadukkaisiin yhteistiloihin sekä jokainen asunto on räätälöity asukkaitten yksilöllisiin tarpeisiin.  

Kalasataman Viehe-kortteliin rakennettu Sintti suunniteltiin asukkaiden ja arkkitehdin yhteistyönä käyttäen toimistomme aiemmissa ryhmärakennuttamishankkeissa kehittelemää myötäsuunnittelumenetelmää. Korttelin Kalasatamankadun varsi muodostuu Sintin ohella kolmesta muusta erilaisesta ryhmärakennuttamistoteutuksesta. Rakennuttaja oli yhteisöllinen ryhmärakennuttajayhdistys Stadiin ry.

Intensiivisen ja monivaiheisen suunnittelun tuloksena Sintissä on 26 yksilöllistä asuinhuoneistoa sekä runsaat yhteistilat. Katutasossa asemakaavan mukaiset läpirungon liiketilat ovat asukkaiden käytössä sen sijaan kerhotilana ja hyvin varusteltuna keittiönä. Pihan puolella on suosittu vierashuone asukkaiden läheisille. Talopesula on katutasolla ja tilava ja hyvin varustettu askarteluhuone on toisessa kerroksessa, josta on kulku viherterassille. Puolet ylimmästä, eli seitsemännestä, kerroksesta on yhteistiloja: iso saunaosasto ja monikäyttöinen takkahuone, jotka avautuvat ulkotiloihin niin aamu- kuin ilta-auringon puolelle. Ryhmäsuunnittelun tuloksena on laadukkaat ja hyvin hoidetut yhteistilat ja yksilölliset asunnot.

Kaikilla asunnoilla on pihan puolella lasitettu parveke, jonka edessä on vaihtelevasti sijaitseva pieni uloke – parvekkeen parveke.

Pihanpuolella naapureiden kanssa on erilaisia yhteisjärjestelyjä, vaikkei lopuksi pihasta tullut aivan halutun kaltaista koko korttelia yhdistävää elementtiä. Autokatoksen päällä on viherterassi, jonne pääsee ulkoportaita ja askarteluhuoneesta. Ulkoiluvälineiden säilytystilat ovat lämpimässä tilassa autokatoksen takana, kun taas irtaimistovarastot on sijoitettu kerroksiin asuntojen lähelle.

Suunnittelemme parhaillaan Stadiin ry:n uutta, hieman suurempaa kohdetta, As.Oy Ankkuria, muutaman sadan metrin päähän Verkkosaarenkanavan varteen.

Valmistunut: 2020
Sijainti: Kalasatama, Helsinki
Valokuvat: Martin Sommerschield/ Kuvio
Työryhmä: Kirsti Sivén, Kaisa Savolainen, Kristiina Timonen, Aino Born, Saara Sillanmikko, Hanna Vikberg, Milja Nykänen

Alueella on hyvät julkisen liikenteen yhteydet, Kalasataman metroasema on muutaman sadan metrin päässä etelässä ja raitiovaunu- ja linja-autoliikenne tulevat kulkemaan korttelin sivuitse Hermannin rantatietä. Palvelut ovat lähellä uuden Redin kauppakeskuksen ja Terveys- ja hyvinvointikeskuksen myötä. Kulttuuria alueelle tuovat läheinen Suvilahti sekä Teurastamon alue.

Nimet ovat olleet tärkeä osa pitämään muistissa entisen teollisuussatama-alueen merihistoriaa. Kalasataman oma nimikin viittaa historiaansa. Sintti tarkoittaa hyvin pientä kalaa ja onkin korttelin pienin rakennus. Kauempana Kalasatamassa olemme toteuttaneet myös kaksi senioriasuntoprojektia, Kotisataman ja Loppukirin.

Kalasatamassa on herännyt henkiin 1800-luvun helsinkiläinen perinne nimetä korttelit. Sintti on Viehe-nimisessä korttelissa, jonka ympärillä korttelit on nimetty mereen liittyvillä sanoilla, esim. toimistomme 2022 valmistunut Atrain kortteli, tai Katiska ja Haavi. Etelämpänä kortteleille on annettu erilaisia ​​sataman ympärillä kuultuja vanhoja slangisanoja, kuten esim. Fiskari, Kippari ja Junkki. Monet kadut on myös nimetty vanhojen höyrylaivojen mukaan jotka usein vierailivat satamassa, esim. Ariel, Capella ja Leo.

 

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää