Myllymatka, Helsinki

Entinen sairaalakiinteistö on kokenut täydellisen ja vaativan käyttötarkoituksen muutoksen ja tarjoaa nyt toimivan ja turvallisen kodin yli 100 ikäihmiselle. Asukkaitten viihtyvyys on lisääntynyt huomattavasti muutoksien kautta.

Alkuperäinen Myllypuron sairaala pitkäaikaishoitoa varten valmistui 1970, suunnittelijana Arkkitehtitoimisto Erkki Helamaa ja Veijo Martikainen.

Seniorikeskus konseptina kattaa kolme palvelualuetta: 1. Tehostettu palveluasuminen tarjoaa hoitoa ja hoivaa johon omaisien on mahdollista osallistua. 2. Kotona asumista tukevia palveluita jotka kattavat kaikkea liittyen ruokailuun, liikuntaan, harrastuksiin, päivätoimintaan, kuntoutukseen, avoimiin kohtaamispaikkoihin, ohjaukseen ja neuvontaan sekä vapaaehtoistoimintaan. Tukena ovat terveysasema ja sairaala sekä digitaaliset palvelut. 3. Kotihoidon tukikohta kotiin vietäville palveluille.

Myllypuron seniorikeskuksessa on 11 ryhmäkotia pitkäaikaiseen asumiseen ja lyhytaikaiseen hoitoon, mukaan lukien huoneita pariskunnille. Ryhmäkotien asukkailla on omat huoneet ja yhteisissä tiloissa tupakeittiö, olohuone ja saunatilat. Ryhmäkotien lisäksi seniorikeskuksessa toimivat palvelukeskus, päivätoimintayksikkö Sävel sekä omaishoidon toimintakeskus sekä ravintola. Kerroksissa 3-7 on kaksi 12-13-paikkaista ryhmäkotia, joista kummallakin on omanluonteisensa yhteisötilat. Korkeasta rakennuksesta on näkymiä Sörnäisiin asti. Kerrokset on nimetty musikaalisin termein: polkka, rytmi, melodia, samba ja sonaatti.

Sairaalan muuttaminen ympäristöä palvelevaksi seniorikeskukseksi tarkoitti maantasokerroksen aktiovoimista. Maanpäälliseen umpinaiseen kellarikerrokseen sijoitettiin monia palveluita kuten toisesta kerroksesta siirretty ravintola, kerho- ja päivätoimintatiloja, joille avattiin useita yhteyksiä aiemmin kunnostelulle ja nyt edelleen parannetulle pihalle. Pihapaviljongin ja päärakennuksen välisen yhdyskäytävän kylkeen lisättiin korkea viherhuone jossa järjestetään väliaikaisia taidenäyttelyitä. Pihapaviljongin portaikossa ja viherhuoneen katossa on taitelija Jenni Rope toteuttama taideteos Mobilet A & Ö, jonka tilaajana oli Helsingin kaupungin taidemuseo HAM. Graniittinen kierrätystaideteos on aulan virkistysalueessa. Olemme lisäksi tehneet irtokaluste- ja viherkasvisuunnittelun seniorikeskukseen.

Julkisivut, ikkunat sekä vesikatto uusittiin. Kalkkihiekkatiiliverhous korvattiin vaalealla poltetulla tiilellä ja saumauksella. Tuuletusikkunoiden eteen asennettiin rei’itetyt polttomaalatut peltikaistat. Vanhojen parvekkeiden päätyihin avattiin uudet aukot ja lasitetut tilat tarjoavat avaran oleskelutilan.

 

Valmistunut: 2021
Sijainti: Myllypuro, Helsinki
Valokuvat: Tuomas Uusheimo, Jere Hyppönen (2)
Työryhmä: Kirsti Sivén, Asko Takala, Tuula Nurmi, Outi Pitkänen, Laura Snirvi, Saku Kuittinen, Eero Alho, Saara Sillanmikko, Hanna Vikberg, Ralf Åkerblom, Matti Pärssinen, Merja Penttinen, Jukka-Veli Heikka, Eliane Leuzinger, Kendra Reid

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää