Lars Sonckin tie, Helsinki

Kolme taloa on sijoitettu viuhkamaisesti merellisen, jyl­hän tontin yläosaan vanhassa huvilakaupunginosassa.

Tontti oli valmiiksi louhittu, joten autopaikat saatiin sijoitettua rakennusten alle ja kaunis rinnetontti voitiin ratkaista ilmavasti kolmena erillistalona, joita yhdistää autopaikat ja varastot sisältävä kellari. Rinnemaaston vuoksi asuintiloja on autohallin päällä kahdessa tai kolmessa kerroksessa.

Rakennuksen sisääntulosta avautuu olohuoneen lasiseinän läpi merinäkymä. Kaksikerroksisen olohuoneen jatkeena on iso parveke. Sisääntulotasossa on olohuone, ruokailutila ja keittiö sekä työ- tai vierashuoneeksi soveltuva huone. Sisäänkäyntitason alapuolella on kahdessa asun­nossa rinnemaastoon sovitettuna saunaosasto ja takkahuone sekä yksi asuinhuone.

Merellinen sijainti ja Kulosaaren rakennusperintö vaativat sekä teknisesti että esteettisesti kestäviä julkisivumateriaaleja. Siksi päädyttiin käyttämään kotimaista, vaaleanharmaata graniittia ja tervapellavaöljyseoksella kuullotettua jykevää lautaa. Meren puoleinen sivu on lasinen. Isot, sisätiloista katsottuna meren päällä leijailevat parvekkeet ovat teräs-lasikaiteineen mahdollisimman pelkistettyjä.

Rakennuksissa on paikalla valettu betonirunko. Yläpohjat ovat puurakenteisia, ja näkyviin jäävät liimapuukannattajat ja laudoitettu vino sisäkatto tasapainottavat sisätilojen ilmeen yhdessä seinien lasin ja valkoisten muuripintojen kanssa.

Rakennukset on julkaistu Arkkitehti-lehdessä 4/2002 ja Betoni-lehdessä 3/2001.

Valmistunut: 1999
Sijainti: Kulosaari, Helsinki
Työryhmä: Kirsti Sivén, Asko Takala, Liisa Noponen, Arto Liewendahl

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää