Kyösti Kallion tie, Helsinki

Rakennuspaikka sijaitsee puretun koulun paikalle laaditun tiivistävän asemakaavan alueella uuden koulun itäpuolella Werner Wirenin tien varressa. Tontti rajoittuu etelässä Kulosaaren kirkon pihaan johtavaan ajoväylään ja kirkon pysäköintialueeseen. Itäpuolella on kallioinen puistoalue.

Asemakaavan mukaiset pistetalot on sovitettu maaston korkoihin turhaa louhintaa välttäen ja tontin kallioinen takaosa luonnontilaisena säilyttäen. Paikoitus on ratkaisu louhintaa säästäen ja ara-raamiin sovittaen maantasossa. Pienet leikki- ja oleskelualueet ovat kallioilla puiston puolella. Maantasoasunnoilla on pihayhteys.

Heka asunnot ympäröivät tiukasti mitoitettua porrashuonetta, jossa on korkea kattoikkuna. Alimmat kerrokset ovat 4-jakoisia ja pienasuntovaltaisia. Ylemmät kerrokset ovat 3-jakoisia, kun kaksi pienempää asuntoa on yhdistetty. Järjestelyllä on vältetty raskaat pelastustiejärjestelyt kallioalueilla. Saunattomien asuntojen oleskelutilat kiertävät lasitettuja kulmaparvekkeita. Kaltevilla perforoiduilla peltikaiteilla on ritilät istutuslaatikoille.

Esteettömät sisäänkäynnit on ratkaistu puolikerrossisäänkäynnillä ja läpikuljettavalla hissillä. Yhteistilat ovat keskimmäisen rakennuksen maantasossa, missä on luontevat pihayhteydet. Kaikissa porrashuoneissa on ulkoiluväline- ja lastenvaunuvarastot sekä pyykinkuivaushuone.

Rakennusten julkisivut ovat vaaleaksi rapattuja. Jokaisessa rakennuksessa on oma murrettu tehostesävynsä. Rakennukset ovat rungoltaan tyypillisiä betonielementtirakenteisia kerrostaloja. Ulko- ja väliseinät ovat kantavia ja väli- sekä yläpohjat ontelolaatoista. Tasakattojen keskellä nousevat porrashuoneiden jyrkät peltipintaiset pulpettikatot.

Kyösti Kallion tie on julkaistu Arkkitehti-lehdessä 6/2020.

Valmistunut: 2020
Sijainti: Kulosaari, Helsinki
Kuvat: Anders Portman / Kuvio
Työryhmä: Kirsti Sivén, Asko Takala, Kaisa Savolainen, Aino Born, Eero Holopainen, Milja Nykänen, Matti Pärssinen, Albert Rabaza, Saara Sillanmikko

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää