Kuntola, Järvenpää

Monitoimikoulurakennuksessa on liikuntasali, teknisen työn tilat ja kotitalousluokat sekä luokkatiloja.

Paikalla on aikaisemmin ollut vakavien kosteusvaurioiden takia purettu liikunta- ja uimahallirakennus, mikä teki paikasta Järvenpäässä kulttuurihistoriallisesti merkittävän. Uimahallihistorialla oli vaikutusta kohteen sini-vihreään julkisivuväritykseen.

Rakennuksen käyttäjät ovat Invalidiliiton koulutuskeskuksen opiskelijoita ja opettajia. Käyttäjien edustajat osallistuivat suunnitteluun tuomalla esiin erilaisten liikunta- ja aistirajoitusten vaatimuksia pyrittäessä kaikin tavoin esteettömään ja helppokäyttöiseen ympäristöön – myös esteettisesti.

Ahdas tontti ja rakennuksen tilaohjelma johtivat tiukan laatikkomaiseen massoitteluun, jota rikkoo vain pääsisäänkäynnin kohdalla pieni sisäänvedetty piha. Nämä niukat lähtökohdat synnyttivät ajatuksen voimakkaiden värien käytöstä rakennuksen oman ilmeen antajana. Julkisivumateriaaliksi valikoitui isokokoinen keraaminen lankku, johon oli saatavissa lähes rajattomasti värejä valmistuksessa käytetyn lasitusmenetelmän ansiosta.  Lankut on asennettu pystyyn, ja nauhaikkunoiden kohdalla on käytetty samoja julkisivuvärejä toistavia keraamisia sauvoja.

Keskusaulan kohdalla julkisivun keraamiset lankut jatkuvat sisätilassa. Korkean hallin yksi seinä on verhoiltu reijitetyllä vihreällä keraamisella lankulla, joka toimii äänenvaimennuspintana. Sisäänkäynnin puolella julkisivulankut kääntyvät tuulikaapin ja hallin seinille jonkin matkaa.

Sisätiloissa voimakkaita värejä on käytetty mm. porrashuoneiden ja hissiryhmän seinissä. Pääovi ja hissikuilun seinät ovat punaiset kontrastina talon sinisen ja vihreän sävyiselle värimaailmalle. Kalusteissa ja laminaattiovissa on käytetty värejä. Puunväriseksi jätetty mänty tuo lämmintä väriä ja materiaalintuntua käytävien lasiseiniin ja ikkunanauhoihin luokkatiloissa. Lattiaväritykset ovat neutraaleja. Liikuntasalin seinät ja katto on kokonaan verhottu viilupintaisella, lämpimän punertavaksi petsatulla akustointilevyllä.

Kuntola sai 1. palkinnon Väri 11-kilpailussa vuonna 2011.

Valmistunut: 2011
Sijainti: Järvenpää
Kuva: Jussi Tiainen, 2
Työryhmä: Kirsti Sivén, Markku Hietamaa, Alex Torres, Kristiina Timonen, Eeva Saarelainen, Tuula Nurmi, Annika Väisänen, Taito Heino, Ilpo Muraja, Milja Nykänen, Gerrie Bekhuis

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää