Kauklahti seniorikeskus, Espoo

Kauklahden elä ja asu -seniorikeskus on Espoon kaupungin uuden palvelutalokonseptin ensimmäinen toteutus.

Keskus tarjoaa alueen senioreille yhteisen olohuoneen ja erilaisia palveluja: ruokailua, liikuntaa, harrastuksia. Asunnot on tarkoitettu ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville vanhuksille.  Helppokäyttöiseksi suunniteltu ympäristö rohkaisee asukkaita omatoimisuuteen, ja asuinhuoneet näyttävät ja tuntuvat kodeilta lukuisista apuvälineistä huolimatta.

Asukkaan kannalta ympäristö on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja omatoimisuuteen kannustavaksi. Vaikka tarvitaankin runsaasti erilaisia apuvälineitä ja tekniikkaa asumisen tueksi ja henkilökunnan työn helpottamiseksi, asunnot näyttävät ja tuntuvat ensisijassa asunnoilta. Ryhmäkotien tilaratkaisu perustuu käytävät hävittävään avaraan ja valoisaan keskeistilaan, johon asuinhuoneiden ovat avautuvat ja jonka yhteydessä on iso lasitettu parveke. Tilojen kompaktius ja selkeys helpottaa liikkumista, aktivoi muiden seuraan hakeutumiseen sekä ulkoiluhetkiin parvekkeella.

Rakennus on pientalovaltaisessa ympäristössä hyvin suuri. Ryhmäkotien tilakonsepti tarjosi keinon sovittaa iso volyymi sekä pientaloympäristöön että rinnemaastoon sopeutuvaksi. Rakennus muodostuu kolmesta noppamaisesta massasta ja niitä yhdistävästä, kolmen ryhmäkodin yhteistilanivelestä. Rapatun nopan jakaa kahtia ryhmäkotien isojen lasitettujen parvekkeiden raita. Noppien eri värit liittävät rakennuksen viereiseen asuntoalueeseen.

Rinnemaasto oli seniorikeskukselle hyvin vaativa, mutta tarjosi toisaalta mahdollisuuden piha-alueiden jäsentelyyn ja tilojen sijoitteluun niin, että myös toisen kerroksen ryhmäkotien tasolta päästään suoraan omalle turvalliselle pihalle.

Ensimmäisessä kerroksessa on palvelukeskus, jossa on monikäyttöiset ja muunneltavat ruokailu- ja liikuntatilat saunoineen. Saattoliikenne ja pääsisäänkäynti on rakennuksen kaakkoispuolella. Aulaan tultaessa avautuu valoisa näkymä ylärinnettä vasten olevaan lasikatteiseen talvipuutarhaan. Toinen sisäänkäynti on Saksanpolun jalankulkuraitilta pohjoisesta.

Rinnemaaston vuoksi kellarikerrosta on voitu hyödyntää myös maanpäällisinä, ikkunallisina tiloina, joihin on sijoitettu kotihoidon ja henkilökunnan tiloja. Kellarikerroksessa on lisäksi pesula, sosiaalitilat, teknisiä tiloja ja varastoja, joista osa väestönsuojassa.

Valmistunut: 2012
Sijainti: Espoo
Valokuvat: Niiranen 1, 3, 5, 6 Voitto Niemelä Klöpfer 2
Työryhmä: Kirsti Sivén, Asko Takala, Päivi Anttila, Kaisa Savolainen, Alex Torres, Stefan Vara, Emmi Kesisarja, Tuula Nurmi, Kristiina Timonen, Nina Vauhkonen, Tatu Pärssinen, Riku Rönkä, Tiina Paasonen, Heidi Turunen, Gerrie Bekhuis, Markku Hietamaa, Jonas Malmberg, Taito Heino, Ilpo Muraja, Sandra Boman

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää