Karviaistien koulu, Helsinki

Karviaistentien erityiskoulussa on ainoastaan 90 oppilasta. Koulu koostuu kahdesta vanhemmasta koulurakennuksesta, jotka ovat liitetty yhteen uudella puisella väliosalla. Ajatus oli luoda lämmin ja turvallinen ympäristö – kuin tervehtivä syli – sekä reitti, joka liittää vanhat tilat yhteen.

Joka vuosi henkilökunta ja lapset luovat taiteellisen musikaaliesityksen. Esitys, sen lava ja puvut ovat tuotettu yhdessä. Tämä erikoinen tilaisuus luo ohjenuoran tilasuunnittelulle koulun laajennukseen ja peruskorjaukseen. Värit ovat neutraaleja ja pihan puoleinen galleria toimii useiden seurallisten toimintojen tilana. Tunnelma on kuin kyläkoulussa mutta moderneilla ja sopusuhtaisilla tiloilla.

Koulun pedagogiikan pääpiirre on käsin tekeminen yhdessä. Rakennukseen on sijoitettu ammattitaiteilijoiden teoksia mutta myös lasten omien töiden esillepanolle annetaan suuri painoarvo.

Karviaistien koulu valittiin Suomen Arkkitehtuurimuseon 0203-kaksivuotiskatsaukseen.

Kansainvälisesti Karviaistie koulu kutsuttiin näyttelyyn ja julkaisuun Zurichissa teemalle “School buildings The state of affairs” (Birkhäuser 2004). Näyttely oli avoinna Zurichissa vuonna 2004 ja New Yorkissa vuonna 2007. Koulu oli myös mukana julkaisussa: “Schools and Kindergartens: A Design Manual”, Birkhäuser, 2007.

Valmistunut: 2002
Sijainti: Helsinki
Kuvat: Michael Klöpfer 1, 2, 6, 7
Työryhmä: Asko Takala, Kaisa Savolainen, Eero Holopainen, Tapani Lehtinen, Carita Lindholm, Marja Renell, Riku Rönkä, Niklas Mahlberg

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää