Kalastajanranta, Helsinki

”Lohenpyrstö”

Kalastajanrannan Asuinalue, Helsinki,   

1.Palkinto, Arkkitehtuurikutsukilpailu, 2003
Asemakaava 2006

”Lohenpyrstö”-ehdotuksessa kallioalueiden laet jätettiin luonnontilaisiksi yhteisalueiksi. Rakennukset sovitettiin muodoiltaan ja leikkauksiltaan vaikeaan kalliomaastoon ja alueen rakennusperintöön, sijoittelua ohjasivat myös näkymät kosken suuntaan.

Alue jakaantuu kahteen osaan: Lohi-kortteli Viikintien varressa on 3-4 kerroksisten hissillisten talojen kortteli, jossa autopaikat on sijoitettu maaston alimpaan kohtaan, jolloin Viikintien reuna saa täsmällisen ja ryhdikkään rajauksen kaartuvalla punatiilimuurilla, jota katkovat hissihallit ja joka nousee suojaavana meluaitana pihatason reunaan. Poikittaisten talojen kadun puoleinen räystäs on nostettu ilmanvaihtokonehuoneen ja yhteiskäyttöisten ullakkotilojen avulla kadun eteläpuolen rakennesten, kalliolle päin kiivetessään rakennukset madaltuvat ja muuttuu rivitalomaiseksi. Rakennusten puujulkisivujen väritys on tummaa vihtrillinharmaata ja vaaleaa siniharmaata.

Kalastajankuja nousee ylös vanhaa tielinjaa noudatellen ja haarautuu kallioiden välistä painannetta pitkin Lohenpyrstö-kortteliksi, joka on ratkaistu kallioisen maaston muotoihin mukautuvin pari- ja erillistaloin. Kapearunkoiset rin-teeseen poikittain asettuvat ja voimakkain tummahkoin värein maalattavat talot muodostavat tiivistä katutilaa, viuhkamai-nen sijoittelu avaa näkymiä ja pihatiloja parhaisiin maisemasuuntiin. Vanhat rakennukset säilytetään yhteistiloina.

Kirsti Sivén, Asko Takala
Työryhmä: Riku Rönkä, Eero Holopainen, Kaisa Savolainen, Jonas Malmberg, Niklas Mahlberg

[reference_accordion]

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää