Harjunkulma, Jyväskylä

Harjunkulman korttelin asemakaava perustuu alun perin Peter Zumthorin ideaan. Ajatuksena oli luoda yhtenäinen lasiseinäinen kortteli suuren sisäpihan ympärille ja elävöittää kaupungin keskustaa suurena iltaisin loistavana lasilyhtynä. Maanalainen pysäköintihalli kiertää pihaa, jolloin puistomaiseen keskiosaan on mahdollista istuttaa suureksi kasvavia puita.

Sovelsimme lasijulkisivukonseptia rakennuttajien ja rakentamismääräysten kustannus- ja energiatavoitteisiin käyttämällä korkeita, liukuvia lasipaneeleita kolmella korttelin parvekejulkisivulla. Meluisimmalle ja varjoisimmalle koillispuolelle Väinönkadulle suunniteltiin alun perin sivukäytäväratkaisu, mutta toteutettiin lopulta pieninä vuokra-asuntoina halkaistulla rungolla ja kadun puolelta sisäänvedetyin parvekkein. Sisäpihan puolella erimuotoiset, metallikaseteilla päällystetyt paviljonkimaiset yksiköt jakavat ja rytmittävät perusrakennetta. Sisäpihan suorat julkisivuosissa on koivun tuohta muistuttava raitakuviointi.

Harjunkulma on yksi tontti. Se on toteutettu kuudessa vaiheessa kuutena yhtiönä. Isojen asuntojen oleskelu-ruokailutila ulottuu rungon läpi. Maantasoasunnoilla on omat pihat. Muutamilla asunnoilla on kadunpuolella kuisti ja työhuone. Harjukadun varressa on pari kaksitasoista asuntoa. Muutamilla muillakin asunnoilla on kadun varressa kuisti ja työhuone.

Harjukulma on julkaistu Archdaily ja Architizer sivuilla. Kohde oli mukana myös 2016 Venetsian Arkkitehtuuribiennalin Pohjoismaiden paviljongin näyttelyssä.

Valmistunut: 2014
Sijainti: Jyväskylä
Kuvat: Tuomas Uusheimo 1, 2, 4, 7, 8 Sampo Sikiö 3
Työryhmä: Kirsti Sivén, Asko Takala, Riku Rönkä, Kaisa Savolainen, Alex Torres, Taru Niskanen, Ilpo Muraja, Emma Kämäräinen, Tuula Nurmi, Tapani Lehitinen, Tatu Pärssinen, Maija Korkeela, Emma Kämäräinen, Maija Korkeela, Ralf Åkerblom, Heidi Turunen, Milja Nykänen, Henna Manninen, Gerrie Bekhuis

[reference_accordion]

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää