Atrain-kortteli, Helsinki

Kaupunkikuvallisesti yhtenäinen kortteli jakautuu viideksi tontiksi ja kolmeksi yhtiöksi, joista yksi on hitas-omistusasumista, toinen asumisoikeus- ja kolmas ara-vuokra-asumista.

Atrain-kortteli sijaitsee Verkkosaaressa Kalasataman keskuksen pohjoispuolella sinne johtavan puistokadun varressa, jossa on liike- ja ravintolatiloja. Alimpien asuntojen värikkäät parvekkeet korostavat arkadia.

Kaikki asuinrakennukset ovat asemakaavan mukaisesti vinosuunnikkaita, seitsemänkerroksisia ja pistetaloja, jotka on kytketty yhteen alakerroksissa. Ilmanvaihtokonehuoneet on kätketty pihan suuntaan kallistettujen lapekattojen alle.

Korttelin kadunpuoleiset julkisivut ovat kaavan mukaisesti vaaleaa puhtaaksimuurattua tiiltä. Pihajulkisivut tuli kaavan mukaan rakentaa yhtenäisesti ja koostua kerroksen korkuisista levymäisistä elementeistä. Tämä ratkaistiin käyttämällä kuultovärjättyjä betonisandwich-elementtejä, joiden pinnassa on kahta eri pintatekstuuria (muottipinta ja kevyt pesu) muodostamassa pystysuuntaisia, kerroksen korkuisia raitoja. Elementti-ilmettä häivytettiin sijoittamalla vaakasaumat ikkunoiden yläreunaan ja pystysaumat tekstuurikenttien reunoille. Pinnat lasuurimaalattiin tonteittain vaihtelevin värein. Parvekkeiden taustat ovat puuverhoiltuja.

Toteutusvaiheen karsintakierroksilla tapahtunut yhteisen autohallin pienentäminen mm. yhteiskäyttöautopaikkoja käyttämällä mahdollisti Kalasatamassa poikkeuksellisen maanvaraisen pihaosuuden isoine puineen.

Asemakaava kielsi pelastusteiden sijoittamisen pihalle, mikä vaikutti pohjaratkaisuihin. Kaikkien asunnot ja parvekkeet ovat katujen varrella. Kaavan asettamat vaativat muodot ovat mahdollistaneet poikkeuksellisen vaihtelevia näkymiä ja tilaratkaisuja.

Asukkaiden yhteistilat ovat pääosin ylimmissä kerroksissa, osa on myös matalissa nivelosissa.

Valmistunut: 2022
Sijainti: Kalasatama, Helsinki
Valokuvat: Martin Sommerschield/ Kuvio
Työryhmä: Kirsti Sivén, Asko Takala, Kaisa Savolainen, Milja Nykänen, Kristiina Timonen, Aino Born, Hanna Vikberg, Saku Kuittinen, Tuula Nurmi, Eero Alho, Eero Holopainen, Erik Huhtamies, Saara Sillanmikko, Ilmo Kapanen, Emmy Hedin

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää