Atlantinkatu 11-13, Helsinki

Bermudankolmion ja Atlantinkadun välinen umpikortteli muodostuu kolmesta asuinkiinteistöstä. Olemme suunnitelleet Atlantinkatuun rajautuvat Atlantinkatu 11:n vuokrataloyhtiön ja Azor-nimisen hitas-asunto-osakeyhtiön sekä yhteisen paikoituslaitoksen ja pihan.

Maisema-arkkitehti Marja Mikkolan kanssa ideoitu väljä kansipiha on jäsennelty maastomuotoiluin ja istutuksin sekä integroimalla autohallin savunpoistojärjestelyt oleskelupaikkoihin.

Kortteli on kuusikerroksinen, yli kerros on kevennetty porrastamalla eri tavoin kaavan perusteella. Ilmanvaihtokonehuoneet on upotettu rakennusmassoihin. Käynnit kaikkiin porrashuoneisiin ovat kadulta, pihalta ja paikoitushallista.

Katujulkisivut ovat pääosin punatiiltä, useita sävyjä ja kokoja. Vaaleat pihajulkisivut muuttuivat karsinnoissa tiililaattapintaisiksi sandwich-elementeiksi, pihatasolla on eri värein lasuurikäsiteltyjä ja pintastruktuuriltaan vaihtelevia betonielementtipintoja. Kaikki asuntoparvekkeet on lasitettu, lasitus vaihtelee pinnakaide- ja umpiosuuksien mukaan.

Asuntoratkaisut ovat systemaattisia; perheasuntojen oleskelu- ja ruokailutilojen sarja ulottuu usein rungon läpi ja saa luonnonvaloa päivänkierron mukaan. Korttelin pohjoissivulla Bermudankujalla alimman kerroksen asunnoilla on jalankulkuraitin varressa etupihat ja ns. ”brooklyn-portaat”.

Atlantinkadulla on kerhohuoneiden reunustama etupiha, josta pääsee pihalle ”läpirungon” parvekkeiden alta. Talopesulat ovat katutasossa, talosaunat ylimmissä kerroksissa, Azorissa kattoterassisaunan iso pukuhuone on myös kokoontumistila. Ramppien päässä olevat pyörätilat ja varastot ovat yleensä osittain maanalaisissa. Liiketilat on keskitetty Atlantinkadun varteen poikkikatujen kulmiin.

 

Valmistunut: 2020
Sijainti: Jätkäsaari, Helsinki
Valokuvat: Tuomas Uusheimo
Työryhmä: Asko Takala, Kirsti Sivén, Jaakko Isosomppi, Tatu Pärssinen, Eero Alho, Saku Kuittinen, Erik Huhtamies, Eero Holopainen, Ralf Åkerblom, Matti Pärssinen, Saara Sillanmikko

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää