Sivén & Takala | FOIBE 3, VANTAA - Sivén & Takala

FOIBE 3, VANTAA

Palvelutalo Foibe 3, Vantaa, 2007

1. sija kutsukilpailu 2004, ehdotus “Syksyn lehdet”

Palvelutalo Foibe 3 täydentää Vantaan Koivukylässä Peijaksen sairaalan koillispuolella sijaitsevaa Diakoniasäätiö Foibe:n vanhusten asuinkorttelia.

Foibe 3:n 2-3 kerroksinen rakennus sijoittuu rinnemaastoon Foiben palvelukeskuksen pohjoispuolelle. Toisessa ja kolmannessa kerroksesa sijaitsevat ryhmäkodit kiertyvät aamupäiväaurinkoon avautuvan pihan ympärille kolmeen yksikköön jaettuina – keskellä on yhteinen ruokailutila. Toisen kerroksen tasolta on suora yhteys maastoon talon länsipuolelle. Alimpaan kerrokseen on sijoitettu palveluasunnot, joiden eteen on järjestetty suojaisa pihavyöhyke.

Kilpialuvaiheen ehdotus ”Syksyn lehdet” jakaantui hahmoltaan kolmeen voimakkaan taitekaton muodostamaan “lehdykkään“, joita yhdistäviin nivelosiin oli sijoitettu ruokailutilat. Jo kilpailun kriikissä tilaaja halusi karsia voimakkaat kattomuodot – niinpä toteutus on kattomuodoltaan perinteinen tasakatto. Ryhmäkotien ryhmittelyperiaate säilyi.

Kilpailussa ideoitiin myös muuta tontin rakentamattoman osan käyttöä – lopullinen asemakaava on huomattavasti tavanomaisempi.

 

 

Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy
Copyright © 2019