Sivén & Takala | NUMMELAN SEURAKUNTAKESKUS, VIHTI - Sivén & Takala

NUMMELAN SEURAKUNTAKESKUS, VIHTI

NUMMELAN SEURAKUNTAKESKUS, SANEERAUS JA LAAJENNUS, 2005

1.palkinto 2001, kutsukilpailu, seurakuntakeskuksen saneeraus ja laajennus

kilpailuvaiheessa myös uusi kirkko

Alunperin 1969 valmistuneen ja 1980-luvun taitteessa laajennetun (arkkitehdit Esko ja Tarja Toiviainen) seurakuntakeskuksen laajennuksesta ja ajanmukaistamisesta sekä rakennuspaikalle sovitettavasta uudesta kirkosta järjestettiin kutsukilpailu v 2001. Seurakuntakeskuksen korjaus ja laajennus valmistui 2005.

Kirkon rakentamisesta on luovuttu ja seurakuntakeskuksen suuri sali toimii kirkkosalina. Se säilytettiin korjauksessa ilmeeltään alkuperäisenä, ilmavaihto ja valaistus uusittiin vähäeleisesti.

Voittanut ehdotus vahvistaa rakennuksen arkkitehtuurin parhaita ominaisuuksia. Seurakuntakeskuksen nauhamainen rakenne antoi luontevan lähtökohdan laajennuksen sijoittamiselle tonttia säästävällä ja julkisen rakennuksen ilmettä kiinteyttävällä tavalla. Myös talon liikenneyhteydet oli näin helppo hoitaa yhdellä hissillä ja rakennuksen kaikki tasot saatiin näin myös liikuntaesteisten käyttöön.

Vanhan osan  pääsisäänkäynnin viereistä seurakuntasaliryhmää laajennettiin aulan suuntaan. Aulojen valoisuutta parannettiin uudella, laajennuksen räystäslinjaa noudattavalla kattolanterniinilla. Vanhan keittiön kohdalle tehdyn välipohjan aukon avulla nuorisosali ulotettiin alakerrasta osaksi seurakuntasalin ja kerhotilojen muodostamaa tilasarjaa. Tilaratkaisu korostaa nuorisotilojen arvoa nostamalla ne osittain aikuisten maailmaan. Aiemmin vaikeasti käytettävä päivänvaloton kellarin keskiosa avattiin nuorisotilojen ”olohuoneeksi”, vapaan toiminnan ja oleskelun vyöhykkeeksi, joka tarvittaessa toimii salin laajennuksena. Nuorisolla on oma piha-alueensa nuorisotilojen sisäänkäynnin edustalla.

Valkoiseksi rapatun laajennuksen ensimmäisessä kerroksessa ovat päiväkerhot ja perhekerhot. Niillä on oma liuskekivimuurilla aidattu piha-alue ja sisäänkäynti Kirkkopuiston reunalta. Osin kaksikerroksinen sisäänkäyntiaula jatkuu talon läpi ja yhdistää päiväkerhotilat diakoniasiiven puoleisiin piha-alueisiin. Toisessa kerroksessa on seurakunnan toimistotiloja.

Diakoniatilat sijoittuvat luoteissivun toiseen vanhaan asuntosiipeen. Siellä niillä on suojainen vastaanottosisäänkäynti ja sisäyhteys seurakuntakeskuksen muihin tiloihin.

Vanhojen rakennusosien korjaussuunnittelu oli erittäin vaativaa, erityisesti nykyaikaisen talotekniikan sijoittaminen rinnerakennuksen alemman kerroksen kellarimaisiin  mataliin tiloihin vanhojen pääsalien kunnostuksen ohella.

Seurakuntakeskuksen sijainti kartalla

Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy
Copyright © 2017