Sivén & Takala | LEINELÄ 2, VANTAA - Sivén & Takala

LEINELÄ 2, VANTAA

Leinelä 2 Housing Area Plan

Vantaa, 2010

The plan is based on the winning competition entry in 2008 and was completed in 2010.

The main concept was to try to keep the landscape as wild and untouched as possible. An undulating ribbon of dwellings allows an alternation between private and public courtyards. The public courtyards have crossing paths linking the neighbour housing area to the forest on the other side of the Leinelä area. There is plenty of green space in between the stretches of the ribbon, so the valuable landscape of cliffs and wetlands can be preserved. This shape of the ribbon also allows to keep a green area between the new Leinelä area and the existing low rise housing area.

See location on map

More...

The main road cuts the ribbon in the middle and serves equally both sides of the area. The walls of the houses are made of red brick where the dwelling ribbon is cut. This gives a gateway feel and rhythm to each new courtyard spaces that the road crosses. In the public courtyard areas the main road is crossed by walking pathways.

The dwelling ribbon gives a lot of flexibility to different housing types and adjusts easily to the changing terrain. The dwelling ribbon is less and less dense as it gets away from the main road. In the curved parts of the ribbon the dwelling ribbon has individual detached houses or twin houses.

On the south-west of the plot there is a community centre and outdoor facilities such as a grass field, smaller playing fields and a playground.

Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy
Copyright © 2017