Sivén & Takala | JATULINTARHA, ESPOO - Sivén & Takala

JATULINTARHA, ESPOO

Jatulintarha, pientaloasunnot, 2008

Tuomarila, Espoo

1.sija, arkkitehtuurikutsukilpailu 1 2005

Jatulintarha kuten viereinen Jatulinniittykin perustuvat kutsukilpailuvoittoon, jossa haettiin tiivistä, kerrostalojen tehokkuuteen perustuvaa pientalorakentamista. Alueen asemakaava on laadittu voittaneen ehdotuksen ”Jatulintarhat” pohjalta.

Erillis- ja paritalojen As.Oy Espoon Jatulintarha sijoittuu alueen länsireunan rinnemaastoon.  Voimakkaiden maastomuotojen innoittamassa ratkaisussa yksi- ja kaksiasuntoiset talot muodostavat pienirakeisia jatulintarhoja rinteiden kaarevia maastomuotoja noudatellen.

Rinnetalot ovat kolmen erilaisen, mutta muotokieleltään yhtenäisen talotyypin sarja, jossa rinnemaaston eri tilanteisiin on oma talotyyppinsä. Viuhkamainen korttelirakenne jättää tiiviistä sijoittelusta huolimatta ilmavia näkymävälejä. Talot ovat kapearunkoisia ja pulpettikatot kohoavat ilta-auringon suuntaan.

Ylimpänä rinteessä olevassa tyypissä asunnot on sijoitettu peräkkäin ja alempana olevaan asuntoon tullaan selkäpuolelle sijoitettua siltaa pitkin. Sisääntulo ja asunnon pääoleskelutilat ovat toisessa kerroksessa, pihatasossa on sauna ja kaksi asuinhuonetta. Ylemmällä asunnolla on tiloja kolmessa tasossa sekä kattoterassi. Asuntojen pihat rauhoittuvat pienen porrastuksen ja laskeutuvan maaston avulla luontevasti.

Keskirivin yksiasuntoinen talotyyppi on tasamaasovitteinen ja alueen omakotitalomaisin aina sisäänkäynnin vieressä sijaitsevaa autopaikkaa myöten.

Alimman rivin paritalo on ylimpien paritalojen sukua. Rinne on hieman loivempi ja puiston reuna tarjoaa mahdollisuuden kääntää alemman asunnon pitkä sivu puistoon päin. Sisääntulosilta on ensimmäisen kerroksen tasolla ja pihayhteyttä säädellään laskemalla olohuoneen lattiatasoa maaston mukaan. Joka asunnoilla on autopaikka pihakatumaisella kujalla.

Jatulintarha on julkaistu Arkkitehti-lehdessä 2/2010

Katso sijainti kartalta[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy
Copyright © 2019