Sivén & Takala | KAUKLAHTI, ESPOO - Sivén & Takala

KAUKLAHTI, ESPOO

Kauklahti Life and Living Centre for the Elderly

Espoo, 2012

Kauklahti Life and Living Centre For The Elderly is the first realization of the new service-home concept. The Centre offers local senior citizens a public living room and various services. The dwellings are for elderly who need 24/7 care. The environment is designed to be easy to use in order to encourage residents’ self-acting. The rooms look like homes in spite of many care-helping tools.

The dwellings are clustered around a spacious and bright living-room & kitchen –space, with the living room having a balcony. The corridors are minimized and the compact solution makes both physical and social accessibility easy for the residents. The ground floor houses the service centre: a restaurant, a gym with sauna and clubrooms for hobbies. There is also a winter garden.

The cluster concept accommodates this large building to the small scale neighborhood and uneven terrain. The centre consists of three cubic volumes and a connecting joint unit with the main staircase and lifts. The colours refer to the colours of the surrounding housing.

See location on map

More...

The uneven terrain is demanding, however it provided opportunities for landscaping. Due to the slope, residents have access to courtyards from different floors of the building and semi-underground spaces get natural lighting.
The project contains various advanced techniques, for the residents as well as for the building. For example rooms have smart floor system for unnoticeably monitoring, security checking and alert. The energy solutions are based on using geothermal energy in an innovative way. Energy for both heating and cooling is produced with geothermal energy. The building is environmentally friendly, as 50% of the energy used for heating and cooling is from a renewable source, resulting in low carbon emissions. Innovative, cheap, and efficient structural solutions contribute to reducing heating and cooling costs.

Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Ltd
Copyright © 2019