Eko-Viikki / Ahomansikka, Helsinki

Helsinki on kehittänyt erilaisia kestävän kehityksen asumisen ja elämisen ratkaisuja Eko-Viikin asuntoalueella. Neljä taloyhtiöyksikköä on nimetty kasvien mukaan, Ahomansikka, Niittyleinikki, Auringonkukka ja Valkoapila.

Korttelikokonaisuus sisältää erilaisia ekologisia ratkaisuja, mm. aurinkoenergian käyttöä, asuntojen muunneltavuutta asennuslattioilla sekä poikkeavia yhteistilaratkaisuja. Viimeiseksi valmistuneessa Ahomansikassa tällaisia ekologisia erikoisuuksia ei merkittävästi ole. Energiansäästökeinot ovat passiivisia; asuntojen suuntaaminen, aukotus ja suojaavien parveke-viherhuonevyöhykkeiden käyttö. Asuntojen pohjaratkaisuissa on kaikissa vaiheissa pyritty muodoltaan ja väljyydeltään riittävien perushuoneiden avulla luomaan muuntojoustoa, jossa asunto olisi ilman purku- ja remonttitoimenpiteitä eli vain kalustamismuutoksin muovattavissa asukkaan erilaisiin tarpeisiin sopivaksi.

Molempien kohteiden suunnittelu oli vireillä pitkään, ja tilaajan toiveet ja vaatimukset muuttuivat aina kohdetta uudelleen käynnistettäessä. Ehkä osittain tästä johtuu, että julkisivujen detaljiikka on hiomatonta ja keinot suurpiirteisiä.

Niittyleinikin puurakenteiset paritalot valmistuivat vuonna 2003. Ne toteutettiin elementteinä julkisivuja myöten. Voimakkain puulistoin jäsennellyt eteläsivut ovat muistuma alunperin kaavailluista kaksoisjulkisivuista. Yksi asunto sijoitettiin yhteistilojen ja vss:n yhteyteen rakennukseen, johon piti alun perin tulla iso aurinkopaneelikenttä. Toteutusjärjestyksen muutoksen myötä paneelit tehtiin muualle. Sisäänkäynnit asuntoihin tapahtuvat kahden kerroksen korkuisten, olohuoneisiin ja parvekkeille avautuvien viherhuoneiden kautta

Ahomansikka valmistui viimeisenä vuonna 2004. Sen kahden pihapiirin talotyypit olivat kilpailuvaiheessa rivitaloja, vain kolmikerroksisiin päätyihin oli ajateltu sijoitettavaksi pienempiä asuntoja. Tilaaja halusi kuitenkin pienempiä asuntoja, mikä johti sivukäytävätyyppiseen pienkerrostaloratkaisuun, isoja rivitaloasuntoja jäi vain päätyihin. Tämä huoneistojakautuma vaikutti myös talojen ilmeeseen: kerrostalomainen ratkaisu vaati isoja parvekkeita toisen kerroksen huoneistoille. Jo aiemmin kerrostaloissa koeteltu pinnakaiteilla ja korkeilla liukulaseilla varustettu parveke soveltui hyvin myös Ahomansikan puuarkkitehtuuriin.

Ahomansikan pihapiirejä rajaavat vihersormen puolella saunarakennukset, toisessa saunassa on sekä puilla lämmitettävä että sähkökiuas. Vain muutama asukasvalintainen asuntosauna toteutettiin.

As Oy Ahomansikka ja As Oy Niittyleinikki kuuluvat korttelikokonaisuuteen, joka on toteutettu v. 1996 pidetyn design & construct -tyyppisen tontinluovutuskilpailun pohjalta. Monialaisen kilpailuryhmän kokoajana ja toimeksiantajana oli Skanska, joka toteutti tontit vapaarahoitteisina omistusasuntoina. Korttelin asemakaavan ääriviivat oli vedetty yleisen kilpailun pohjalta, mutta korttelikohtaisesti kaava viimeisteltiin rakennussuunnittelun tarpeiden mukaan.

Korttelikokonaisuuteen kuuluu Ahomansikan ja Niittyleinikin lisäksi kaksi kerrostaloa Kevätkadun varressa ja 21 asunnon pientaloryhmä Nuppukujan päässä.

Valmistunut: 2005
Sijainti: Viikki, Helsinki
Työryhmät:
Ahomansikka
Kirsti Sivén, Projektiarkkitehti: Kristiina Timonen
Työryhmä: Tapani Lehtinen, Kaisa Savolainen, Riku Rönkä, Niklas Mahlberg, Alex Torres, Suvi Tuuli Koripinen, Jonas Malmberg, Eero Holopainen, Annika Väisänen

Niittyleinikki
Asko Takala
Työryhmä: Paula Roine, Alex Torres, Marja Renell, Juha Sundqvist, Anniina Kari, Arja Renell, Kristiina Timonen, Eija

Auringonkukka
Projektiarkkitehti: Paula Roine
Työryhmä: Carita Lindholm, Akex Torres, Samuli Summanen

Valkoapila
Projektiarkkitehti: Paula Roine
Työryhmä: Kristiina Timonen, Tapani Lehtinen, Carita Lindholm, Alex Torres

[reference_accordion]

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää